Se správným nožem připravíte sushi jako mistr

Se správným nožem připravíte sushi jako mistr
Bez kvalitního nože dobré sushi nevznikne. Podle čeho vybrat ten pravý? Neriskujte a nechte si poradit, ušetříte si nervy nad rozmačkanými rolkami nebo nerovnoměrně nakrájenou rybou. Také vám poradíme, jak s nožem správně zacházet.

Co je sushi?

Jedná se o nejpopulárnější japonský pokrm známý po celém světě díky celé řadě sushi restaurací. Jeho exotická chuť z něj dělá delikátní pochoutku, které holdují miliony lidí. 

Základ tvoří vařená rýže ochucená japonským octem a k tomu kousek ryby, avokáda nebo zeleniny. Existuje celá řada druhů, seznamte se: 

Maki – rýže s rybou zabalená v mořské řase, rolka se krájí na úzké kousky.

Nigiri – podlouhlý kousek rýže servírovaný s plátkem syrové ryby nebo mořských plodů.

Sashimi – syrové rybí maso nakrájené na tenké kousky podávané se sójovou omáčkou a křenem wasabi.

Temaki – rýže s rybou nebo zeleninou balená do kornoutu z mořských řas.

Ocelová čepel nože na sushi musí být tvrdá a zároveň elastická

Celkově se jejich rozměr pohybuje od 30 cm výš. Ve většině případů mají sushi nože oboustranný výbrus ostří do tvaru písmene V, výjimečně jednostranný. Čepel je velmi ostrá, takže při krájení rolku nikdy nezdeformujete. 

Tradiční kuchyňské nože, které běžně používáme, těmto nárokům většinou neodpovídají. Sushi kuchaři sahají pouze po osvědčených nástrojích přímo z Japonska, protože splňují náročná kritéria na řezivost a kvalitu oceli, která musí být tvrdá a přesto elastická. 

I když sushi nepřipravujete každý den, vyplatí se vám do nožů investovat, protože s nimi snadno nakrájíte i jiné maso a zeleninu. Poslouží vám stejně dobře, jako třeba filetovací nože nebo nože na zeleninu, bez kterých se žádný šéfkuchař neobejde.

Preferujte nože z Japonska

Zkuste si doma připravit své vlastní sushi, s trochou cviku to hravě zvládnete. Kupte si kvalitní suroviny, uvařte dobrou rýži a pečlivě si nastudujte postup, zejména správné zarolování a krájení rolek. Bez ostrého nože na sushi to však nepůjde. 

Sushi je čím dál tím populárnější, a tak i na trhu najdete velké množství nožů, se kterými tuto japonskou lahůdku připravíte. V první řadě se zaměřte na zemi jejich původu. Ty nejlepší nože na sushi pochází z Japonska, kde má tento pokrm největší tradici, jako jako má skotská whisky tradici ve Skotsku.

Kvalitní japonské nože z naší nabídky usnadní přípravu sushi a poslouží během filetování ryb nebo krájení masa na tenké plátky. S jejich dlouhou a úzkou čepelí nakrájíte sushi na rolky velmi snadno.

Víte, že sushi…

  • obsahuje vitamíny A, B2, D a E?
  • v doslovném překladu znamená „kyselá rýže”?
  • můžete jíst rukou nebo hůlkami?
  • zabraňuje vzniku cévních onemocnění?
  • podporuje správnou funkci mozku?
  • mohli původně připravovat pouze muži?

Na přípravu sushi doporučujeme speciální nože sashimi nebo yanagiba. Krájení s nimi vám půjde od ruky, protože řežete tažením, nikoliv silným tlačením na nůž. Jedině s extrémně ostrým nožem nakrájíte rolky precizně a zachováte jejich tvar. S tupým nožem riskujete rozmačkání. 

Jak s takovým nožem bezpečně manipulovat?

Spodní část čepele uchopte ukazováčkem a palcem, zbylými třemi prsty chyťte rukojeť. Správné držení má totiž zásadní vliv na důslednost řezu. Dejte pozor na délku čepele, čím je delší, tím obtížněji se s nožem zachází. Nejvíc úrazů dochází s tupými noži, na které musíte klást mnohem větší tlak. Také špatný úchop může být příčinou pořezání.

Praktické rady pro krájení sushi rolek

  • Před krájením nůž lehce dobruste, ostří přeleštěte ocílkou a důkladně omyjte. Přečtěte si náš návod, jak správně nabrousit nůž.
  • Dejte pozor, takto připravený nůž je nebezpečným nástrojem, zacházejte s ním maximálně opatrně a ničím se nerozptylujte.
  • Lépe se vám bude krájet s navlhčenou ocelí.
  • Rolky krájejte za tepla, dokud rýže zcela nevychladne.
  • Do řasy se tahem zakrojte a jen lehce zatlačte.
  • Pro stejnou výšku kousků sushi, rolku rozkrojte na polovinu, poloviny opět na polovinu, a dále pokračujte až dosáhnete požadované velikosti kousků.
  • Před každým dalším zakrojením očistěte čepel a odstraňte z ní případné zbytky rýže.

Dostali jste chuť na domácí sushi? Už víte, s jakým nožem na sushi vám půjde krájení nejlépe a jak dosáhnete kvalitního řezu. Pokud se o japonských nožích chcete dozvědět ještě víc, přečte si náš článek, kde tyto nástroje poznáte podrobněji. Teď už jen nakupte správné suroviny a můžete mít kousek japonské kuchyně i u vás doma.

Doporučené produkty

Komentáře

  • Tento článek zatím nikdo nekomentoval. Buďte první, kdo přidá komentář!
Napsat komentář
Komentář