Jak nabrousit dvousečný meč nebo dýku? [Praktický návod]

Jak nabrousit dvousečný meč nebo dýku? [Praktický návod]

Evropské (dvousečné) meče a dýky je zapotřebí, na rozdíl od zbraní používaných v Japonsku, ostřit z obou stran. Se správným postupem je však nabrousíte za pár minut – bez poranění nebo poškození čepele. Ukážeme si osvědčený postup ostření, díky kterému bude čepel ostrá jako břitva.

„Ostrost“ na dva způsoby: evropské vs. japonské meče

Evropské a japonské meče (i dýky) se lišily v několika zásadních aspektech: kromě rozdílného způsobu kalení oceli a konstrukce spočíval rozdíl především v použití čepele.

Japonské meče – měly zakřivenou čepel, zpravidla broušenou jen z jedné strany. Vyráběly se z několika vrstev oceli. Takováto čepel umožňovala rychlé a přesné seky.

Na válečném poli měly takto konstruované zbraně zásadní význam. O výsledku boje totiž často rozhodl jediný smrtící výpad na vůči protivníkovi, jehož tělo většinou chránilo pouze zbrojí z kůže nebo jiného lehčího materiálu.

Evropské meče – měly převážně rovnou čepel broušenou z obou stran, což umožňovalo efektivní sekání i bodání. Vyráběly se obvykle z jednolitého kusu oceli.

Na rozdíl od starého Japonska se v Evropě prosadilo používání plátové a kroužkové zbroje. Proto museli kováři uzpůsobit čepele tak, aby dokázaly proniknout do slabých míst zbroje. Jako příklad je možné uvést stilety.

Způsob broušení mečů se tak na obou kontinentech podstatně lišil. Níže si přiblížíme broušení dvousečného meče nebo dýky: u obou je způsob ostření obdobný.

VÍTE, ŽE… rytíři patřili v dobách středověku mezi respektované bojovníky, kteří zasévali strach do srdcí nepřátel doma i daleko za hranicemi starého kontinentu? Připomeňte si trojici nejslavnějších rytířů z evropské historie.

Při ostření čepele meče dbejte především na bezpečnost

Pokud jste začátečník a do broušení meče se pouštíte vůbec poprvé, nespěchejte. Ke zraněním dochází zejména při chvatné práci a zbrklé manipulaci s čepelí.

Nejlepším řešením, jak riziku poranění při broušení meče předcházet, je prevence:

  1. Při práci mějte nasazené ochranné rukavice. Jejich výběr vám usnadní tabulka velikostí.
  2. Na broušení meče si vyhraďte dostatek času. Ideálně v době, kdy vás nikdo nebude rušit, abyste neodcházeli od rozdělané práce.
  3. Po naostření uložte zbraň na bezpečné místo – mimo dosah dětí nebo domácích mazlíčků, ideálně zasunutou do ochranné pochvy.

Broušení dvousečného meče a dýky ve třech krocích

Celý postup jsme rozdělili do tří základních kroků: příprava, samotné broušení a několik závěrečných postřehů z praxe.

1. Příprava pomůcek

Než se pustíte do broušení, zajistěte si potřebnou výbavu

  • Ochranné rukavice
  • 2 brusné kameny (brousky): kámen o zrnitosti 200/1000 a kámen o zrnitosti 1000/3000
  • Hranatý kbelík nebo jinou větší nádobu s vodou
  • Jemně tkaný leštící hadřík na očištění čepele
  • Paletu a dvě truhlářské svěrky na uchycení meče (dobrovolné)

Ochranné rukavice – chrání prsty a dlaně před pořezáním a vysoušením (při používání brousku).

Brusné kameny (brousky) – základní pomůcka pro broušení ostří. Kromě materiálu (přírodní, syntetický) nebo tvaru vybírejte podle zrnitosti.

Hranatý kbelík s vodou – do většího kbelíku ponoříte brusný kámen. Brousek nasákne vodu a na broušení čepele vám půjde o poznání lépe.

Jemně tkaný leštící hadřík – po dokončení ostření čepel otřete. Snadno tak odstraníte nečistoty, které na čepeli při ostření ulpěly.

2. Postup při broušení

1. krok – Příprava brousku: kamenný brousek namočte do vody přibližně na 15 minut, aby do sebe nasákl vodu. Ve specializovaných obchodech najdete i brusné kameny, které výrobce doporučuje potřít olejem. V takovém případě se řiďte pokyny na obalu výrobku.

2. krok – Zajištění meče nebo dýky: ujistěte se, že je čepel položena na rovném a neklouzavém povrchu. Zkušenějšímu brusiči postačí i rozměrnější stůl. Brousíte-li čepel ve venkovních prostorách, můžete ji umístit na paletu a meč na okrajích přichytit například truhlářskými svěrkami.

3. krok – Úhel broušení: pokud brousíte meč nebo dýku položené volně, udržujte čepel v úhlu přibližně 20 stupňů k brousku.

4. krok – Broušení: pomalu a plynule táhněte brouskem od rukojeti směrem ke špičce čepele. Pokud brousíte čepel poprvé, soustřeďte se na plynulé tahy rukou.

Při broušení vyvíjejte na čepel brouskem stejnoměrný tlak. Pokud je čepel delší, rozdělejte si ji pomyslně na dvě části a provádějte tahy brusným kamenem pro každou polovinu zvlášť.

5. krok – Průběžná kontrola ostrosti: po několika tazích brouskem zkontrolujte ostrost čepele.V broušení pokračujte, dokud nedosáhnete požadované ostrosti. Poté meč obraťte a proces broušení opakujte i z druhé strany čepele.

6. krok – Očištění: Jakmile broušení dokončíte, otřete z čepele nečistoty vzniklé při ostření. Zkontrolujte, zda je ostří zbraně naostřené stejně po celé délce a bez „zubů“.

Můžete také provést test a zkusit mečem rozříznout například kus papíru. Projela jím čepel jako kouskem másla? Pokud jste s ostrostí spokojeni a neobjevíte na čepeli žádnou jinou vadu na kráse, máte hotovo.

Máte raději názornou ukázku? Podívejte se na video:

3. Postřehy z praxe

  • Výběr brousku: na dokonalé broušení čepele si pořiďte dva brusné kameny: hrubší kámen pro vytvarování ostří a jemnější (tzv. finišer) pro “dobroušení” a přeleštění.
  • Pravidelné broušení: meč ostřete pravidelně. Nečekejte, až se čepel úplně otupí. Údržba potom bude o to pracnější.
  • Správná technika: při broušení vyvíjejte stejnoměrný tlak ve všech částech čepele. Pohyb brouskem si “zautomatizujete” rychleji a dosáhnete stejnoměrné ostrosti po celé ploše okraje čepele.

VÍTE, ŽE… pomocí brusného kamene naostříte i nože, které denně používáte ve své kuchyni? Přečtěte si, jak správně nabrousit kuchyňský nůž. Maso nebo čerstvou zeleninu pak nakrájíte snadno a s radostí.

Skvělé nabroušená čepel – nezbytnost i stylová dekorace

Pokud se důsledně přidržíte uváděného postupu, zabráníte poškození meče a prodloužíte životnost čepele. Díky pravidelné péči udržíte zbraň v perfektním stavu, takže ji můžete využít při nácviku zkoušky sekem nebo vystavit na odiv ve své sbírce.

I když možná netoužíte po slávě na bitevním poli, dýka nebo meč se stane chloubou, na kterou budete právem hrdí – podobně jako si svých zbraní považovali válečníci z dávných časů.

Je na místě připomenout, že dokonale naostřený dvousečný meč nebo dýka je nanejvýš nebezpečný předmět. Nezapomeňte, že meče byly určeny na zabíjení a mrzačení!

Dbejte tedy maximální opatrnosti při manipulaci a zajistěte nezbytná opatření při vystavování i uložení ostrých chladných zbraní, aby se k nim nedostal nikdo nepovolaný.

Doporučené produkty

Komentáře

  • Tento článek zatím nikdo nekomentoval. Buďte první, kdo přidá komentář!
Napsat komentář
Komentář