Sabráž kurz
Kategorie:
Níže uvedený sabráž kurz obsahuje rady a tipy jak otevřít šumivý sekt pomocí speciální šavle na sabráž. Jedná se o cenný návod včetně instruktážních fotografií.
- Připravte si vychlazenou láhev šumivého sektu, ideální je teplota kolem 3°C. Dále si připravte speciální šavli na sabráž. Na trhu je dostatečný výběr. Dobrou volbou je například tato šavle na sabráž .
- Opatrně sejměte klec korkové zátky. Pokud je lahev správně vychlazená, špunt v hrdle lahve zůstane vězet i bez klece.
- Najděte jeden ze dvou podélných švů láhve. Doporučuje se šev zcela obnažit, staniolová folie by bránila kluzu čepele šavle. Zkušený salér však otevření láhve zvládne i bez odstranění staniolu.
- Láhev pevně uchopte. Palec mějte přitom vsunutý do vypouklého dna lahve. Poté ruce natáhněte, aby se uražení hrdla událo dále od Vašeho těla. Láhev držet v úhlu cca 30° od vodorovné polohy. Přesvědčte se, zdali je před Vámi (v úhlu možného letu konce hrdla) nikdo nestojí či tam nehrozí poškození tam umístěných předmětů.
- Klidně položte na podélný šev lahve čepel šavle, a to ostřím směrem ke koncovému k prstenci hrdla. Připravte se na energický kluz čepele.
- Pevným, nikoli však přehnaně silným skluzem čepele šavle po lahvi dojde k otevření lahve. Není třeba používat přehnané síly. V lahvi je veliký tlak, který při tomto způsobu otvíraní spolupůsobí. Na hrdle zůstane téměř rovný lom. Při správném provedení sabráže se není třeba obávat střepů ve víně, neboť zmíněný přetlak případné střípky ihned vyplaví. Nyní už zbývá sekt rozlít a připít na zdraví. Ať Vám chutná!
Komentáře