Se správným nožem připravíš sushi jako mistr

Bez kvalitního nože dobré sushi nevznikne. Podle čeho vybrat ten pravý? Neriskuj a nech si poradit, ušetříš si nervy nad rozmačkanými rolkami nebo nerovnoměrně nakrájenou rybou. Také ti poradíme, jak s nožem správně zacházet.
Obsah
Co je sushi?
Jedná se o nejpopulárnější japonský pokrm známý po celém světě díky celé řadě sushi restaurací. Jeho exotická chuť z něj dělá delikátní pochoutku, které holdují miliony lidí.
Základ tvoří vařená rýže ochucená japonským octem a k tomu kousek ryby, avokáda nebo zeleniny. Existuje celá řada druhů, seznam se:
Maki – rýže s rybou zabalená v mořské řase, rolka se krájí na úzké kousky.
Nigiri – podlouhlý kousek rýže servírovaný s plátkem syrové ryby nebo mořských plodů.
Sashimi – syrové rybí maso nakrájené na tenké kousky podávané se sójovou omáčkou a křenem wasabi.
Temaki – rýže s rybou nebo zeleninou balená do kornoutu z mořských řas.
Ocelová čepel nože na sushi musí být tvrdá a zároveň elastická
Celkově se jejich rozměr pohybuje od 30 cm výš. Ve většině případů mají sushi nože oboustranný výbrus ostří do tvaru písmene V, výjimečně jednostranný. Čepel je velmi ostrá, takže při krájení rolku nikdy nezdeformuješ.
Tradiční kuchyňské nože, které běžně používáme, těmto nárokům většinou neodpovídají. Sushi kuchaři sahají pouze po osvědčených nástrojích přímo z Japonska, protože splňují náročná kritéria na řezivost a kvalitu oceli, která musí být tvrdá a přesto elastická.
I když sushi nepřipravuješ každý den, vyplatí se ti do nožů investovat, protože s nimi snadno nakrájíš i jiné maso a zeleninu. Poslouží ti stejně dobře, jako třeba filetovací nože nebo nože na zeleninu, bez kterých se žádný šéfkuchař neobejde.
Preferuj nože z Japonska
Zkus si doma připravit své vlastní sushi, s trochou cviku to hravě zvládnete. Kup si kvalitní suroviny, uvař dobrou rýži a pečlivě si nastuduj postup, zejména správné zarolování a krájení rolek. Bez ostrého nože na sushi to však nepůjde.
Sushi je čím dál tím populárnější, a tak i na trhu najdete velké množství nožů, se kterými tuto japonskou lahůdku připravíš. V první řadě se zaměř na zemi jejich původu. Ty nejlepší nože na sushi pochází z Japonska, kde má tento pokrm největší tradici, jako jako má skotská whisky tradici ve Skotsku.
Kvalitní japonské nože z naší nabídky usnadní přípravu sushi a poslouží během filetování ryb nebo krájení masa na tenké plátky. S jejich dlouhou a úzkou čepelí nakrájíš sushi na rolky velmi snadno.
Víš, že sushi…
- obsahuje vitamíny A, B2, D a E?
- v doslovném překladu znamená „kyselá rýže”?
- můžeš jíst rukou nebo hůlkami?
- zabraňuje vzniku cévních onemocnění?
- podporuje správnou funkci mozku?
- mohli původně připravovat pouze muži?
Na přípravu sushi doporučujeme speciální nože sashimi nebo yanagiba. Krájení s nimi vám půjde od ruky, protože řežeš tažením, nikoliv silným tlačením na nůž. Jedině s extrémně ostrým nožem nakrájíš rolky precizně a zachováš jejich tvar. S tupým nožem riskuješ rozmačkání.
Jak s takovým nožem bezpečně manipulovat?
Spodní část čepele uchop ukazováčkem a palcem, zbylými třemi prsty chyť rukojeť. Správné držení má totiž zásadní vliv na důslednost řezu. Dej pozor na délku čepele, čím je delší, tím obtížněji se s nožem zachází. Nejvíc úrazů dochází s tupými noži, na které musíš klást mnohem větší tlak. Také špatný úchop může být příčinou pořezání.
Praktické rady pro krájení sushi rolek
- Před krájením nůž lehce dobrus, ostří přelešti ocílkou a důkladně omyj. Přečti si náš návod, jak správně nabrousit nůž.
- Dej pozor, takto připravený nůž je nebezpečným nástrojem, zacházej s ním maximálně opatrně a ničím se nerozptyluj.
- Lépe se ti bude krájet s navlhčenou ocelí.
- Rolky krájej za tepla, dokud rýže zcela nevychladne.
- Do řasy se tahem zakroj a jen lehce zatlač.
- Pro stejnou výšku kousků sushi, rolku rozkroj na polovinu, poloviny opět na polovinu, a dále pokračuj až dosáhneš požadované velikosti kousků.
- Před každým dalším zakrojením očisti čepel a odstraň z ní případné zbytky rýže.
Dostal(a) jsi chuť na domácí sushi? Už víš, s jakým nožem na sushi ti půjde krájení nejlépe a jak dosáhneš kvalitního řezu. Pokud se o japonských nožích chceš dozvědět ještě víc, přečti si náš článek, kde tyto nástroje poznáš podrobněji. Teď už jen nakup správné suroviny a můžeš mít kousek japonské kuchyně i u sebe doma.
Komentáře